איך לפתוח פוד טראק בישראל?

{{commentsList.length}}
התראות במייל
{{msg}}

הקמת משאית מזון כבר מזמן נמצאת בצ'ק ליסט של יזמים קולינרים כחלק מטרנד לוהט. עם החלום להקים עסק משלכם ולעבוד בזמן שמתאים לכם, הפוד טראק מציע את כל היתרונות בעסק על גלגלים

  • תוכן העניינים:
מחפש עסק לקנייה או להשקעה?

הירשם עכשיו לסוכן המציאות שימצא עבורך את העסק המושלם חינם!

מאפיינים כלליים וסקירה של פוד טראקס בישראל

משאיות האוכל מגיעות לישראל, ה"טרנד" העולמי חודר אט-אט לשוק המקומי וצץ כמו פטריות אחרי הגשם בכל האירועים בישראל. אין ספק כי מדובר כאן על תופעה, וככל הנראה היא הולכת להישאר כאן עוד זמן רב.

קצת רקע על "פוד טראק": מסיקור עולמי לא מדובר על טרנד המשאיות הראשונות שהופיעו בעולם החל משנת 1950 במדינות שונות בארה"ב. אלו שירתו את הפועלים, את עובדי הבנייה ואת אנשי העמל אשר היו מרוחקים מהעיר. הדבר אִפשר להם לאכול דבר מה במהירות, במחיר נמוך ובזמינות גבוהה. הנושא תפס תאוצה כששפים גילו את הפוטנציאל העסקי הטמון במשאיות. הם שדרגו אותן, ציידו אותן היטב ועברו לשלב הבא – מזון גורמה מהיר. המהפכה האמיתית הורגשה בשנת 2009 בניו יורק, והיא רק הלכה והתעצמה. מכאן ניתן להסיק כי אין מדובר על טרנד אלא על עסק של ממש, ההולך ומתעצם.

ישראל זכתה לעלייה מסיבית בשנים האחרונות. החל מ-2016 החלו גלי שמועות על הפצת משאיות מזון. התחום זוכה לסיקור נרחב במדיה ובתקשורת. החסם העיקרי בתחום הוא חוק רישוי עסקים. החוק הישראלי מחייב כל עסק שמוכר אוכל להחזיק ברישיון רוכלות. רוב הרשויות המקומיות הפעילו חוק עזר עירוני למניעת רוכלות בשטחיהן. כיום כבר יש פתרון להפעלת המשאיות ברחבי הארץ. אם כן, מדובר על עלייה משמעותית הן ברכישות והן בהקמות של משאיות מזון.

ענף משאיות האוכל פועל בקונספט שונה מזה שבחו"ל. בארץ אימצו את המראה ואת השיטה, אך לא את דרכי העבודה. משאיות המזון בישראל הן משאיות מזון שאינן נוסעות בכבישי הארץ*. הן מחוברות לנגרר על מנת להתנייד מאירוע לאירוע, אבל ההבדל המהותי הוא שהן מאושרות כמטבח קצה. המזון, לכל הפחות על פי הגדרתו, מסופק ממקום שהוא בעל רישיון יצרן. התהליך העבודה הנעשה על גבי הפוד טראק הוא למעשה "סגירה" בלבד. המשמעות היא שכל המזון המסופק למשאית הוא מעובד, שטוף וחתוך, כך שאין מדובר על פעולות הכנה אלא נדרש רק בצלייה, בטיגון, באפייה ובהרכבת המנות.

*בשונה מארצות הברית למשל, שם מדובר על כלי רכב לכל דבר אשר נוסע לנקודה מסוימת אשר משלמים עליה עלות זיכיון בסכום גבוה, והעסק מעוגן בחוק רישוי עסקים.

בישראל, ההערכות נעות סביב כמה עשרות בודדות בלבד של משאית מזון הפועלות בארץ. עלות הקמה של פוד טראק משתנה בהתאם לגודל המשאית ולסוג המזון. המגוון רחב, ולהלן חלק מהסוגים השונים הפועלים בשטחנו:

  • איטלקי
  • בר אלכוהול
  • גורמה
  • ללא גלוטן
  • דרום אמריקאי
  • מרוקאי
  • מקסיקני
  • טבעוני
  • דגים
  • קינוחים
  • אמריקאי
  • ישראלי
  • יווני
  • ים תיכוני
  • טורקי
 

הקמת משאית מזון היא הדבר המקשר של כל יזם המגיע מתחום האוכל. הרי מדובר על "מסעדה על גלגלים", וכשמה כן היא. הקמת מסעדה היא דבר מורכב הרבה יותר מהפעלת פוד טראק. הצפי הוא שעוד בשנת 2019 נגיע למספר תלת-ספרתי של יחידות הפועלות ברחבי הארץ, בפסטיגלים ובאירועים חברה ותרבות.

פוד טראק
מתוך כפר האירווזיון 2019

היקף ההשקעה הכספית והספקים

ראשית, תכננו את הקונספט ואת הקהל שאליהם אתם מכוונים, ולאחר מכן תכננו את הסגנון לפוד טראק משלכם.

היעד הראשון שלכם הוא בונה הנגררת – משאית המזון בשילוב גרפיקאי למיתוג ולצבע.
הציוד הפנימי כולל התאמה מלאה של דלפקי העבודה. האבזור הפנימי מחייב לכלול נקודת מים (חמים/קרים).

להלן פרטי ההשקעה הראשונית להקמת פוד טראק:

  • עלויות שכירותאין! זה היתרון בניהול משאית מזון.
    עם זאת, הדבר כן דורש עלות אחסון + שמירה לנגררת במגרש (עדיפות לאחסון במחסן סגור, כולל נקודת חיבור לחשמל). העלות: כ-800 שקלים לחודש, כולל הוצאות חשמל.
  • הוצאות שוטפותאין! ההוצאה היא פר אירוע.
    תשלום למיקום המשאית למשך שבועיים בפסטיבל המוני או מקומי: כ-6,000 שקלים. שלוש פעמים בשנה: כ-18,000 שקלים.
  • הקמה / תכנון / בנייה / עיצוב פנים – לנגררת / משאית מעל 8 מ"ר
    80,000 עד 180,000 שקלים.
    ראשית, נציין כי מדובר במשאית מזון על גבי נגררת. ייתכן שהיא עם גלגלים, אך הניידות שלה באמצעות גרר.
  • רכישת ציוד – מדובר בהוצאה קטנה יחסית, של 30,000 עד 80,000 שקלים. הוצאה זו כוללת ציוד למטבח מנירוסטה, לדלפק, מקררים, מנדפים (במידה ונדרש) וכולי.

סך כל סכום ההשקעה להקמת פוד טראק באופן חד-פעמי: מינימום 118,000 שקלים (כ-8 מ"ר).

*אינו כולל אירועים.

מומלץ בחום לשקול, עוד בטרם תחילת ההוצאות, תכנית עסקית מפורטת היטב, שבה בעצם מתמקדים בעלויות ההקמה והחזר ההשקעה צפוי. יש לאמוד את ההשקעה בעסק ולהבין כיצד יגיעו הרווחים, וזו כמובן נגזרת של התשובה לשאלה לאיזה סוג של אירועים אתם מכוונים. כדאי לשקול להשכיר את משאית המזון ליזמים המעוניינים להפעיל את המשאית באופן עצמאי ללא תלות ברווחים (או לחלופין באחוזים נמוכים).

היכן ניתן למצוא ספקי / מתכנן לפוד טראק?

ספק?! רוצה לפרסם כאן

לוח העסקים מונופולי

שלבים בהקמת העסק – מה נדרש?

ענף המסעדנות הוא ענף בסיכון, וזאת בשל התנודות העצומות הקורות לעיתים קרובות בשוק. אך הוצאות התקורה (שכירות, ארנונה, חשמל ושאר ההוצאות התפעוליות) משולמות ללא קשר, וזו הסיבה לחוסר היציבות של הענף ואף להתמוטטותו חדשות לבקרים. לעומת זה, הפוד טראק נהנה מכל היתרונות, וללא שום חסרונות, שהרי אין תשלומים קבועים. יש אירוע – תשלם; אין אירוע – אין הוצאות. התשלומים בשלב ההקמה די זהים, בדומה להקמת עסק פיזי בתוך מבנה מסחרי.

מתחילים > תחשבו היטב: מה הקונספט שלכם? מה הסגנון שלכם? מהו כרגע הטרנד המרכזי? האם אני מתחבר אליו?
בחרתם קו או רעיון? תעשו התאמות ושילובים ותתחילו למתג אותו ולהוציא מוצר ייחודי לעולם החדש של הפוד טראק בישראל. סף הכניסה לשוק כרגע אינו גבוה, וכל אחד יכול לעשות זאת.

הקמה, תכנון ועיצוב של המשאית – כל אלה הם מלאכתם של בעלי מקצוע מומחים. בחרו ספק ותנו לו להוביל עבורכם את המהלך, החל משלב המיתוג והעיצוב ועד שלבי ההקמה הסופיים. כל שיישאר לכם הוא להגיע עם כיוון, וקדימה!

שלבי התכנון למטבח (מטבח קצה) וכמה נקודות שאולי שווה לשקול בעת ההקמה:

    • תכנון פנים עשוי מפלדת אל-חלד (נירוסטה) או כל חומר רחיץ העומד בתנאי משרד הבריאות לעבודה עם מזון.
    • כנ"ל באשר לרצפה – חומר הניתן לשטיפה בקלות אך מונע החלקה.
    • משטחי עבודה מנירוסטה הכוללים כיור עם מים זורמים (חמים מסופק ע"י אטמור).
    • שילובי מתקני קירור 4+ מעלות / ארונות חימום 57+ מעלות.
    • אמצעי חימום העומדים בתקן הישראלי, כולל מערכת לכיבוי אוטומטי לפי תקן 1001 פרק 6.

*באופן כללי יש להתייעץ מול אדריכל רישוי המתמחה בתחום של מזון לחלוקה נכונה.

לפני תחילת תהליך ההקמה יש להתייעץ עם חברת קייטרינג בעלת רישיון יצרן, אשר בהמשך גם תספק עבורכם את האישורים על מנת לפעול באירועים הדורשים זאת. תתחילו לפענח מהם התהליכים שנדרש מכם להכין מבעוד מועד לפני קבלת המזון אל המשאית בשטח, ומה עליכם לעשות בנדון. במילים אחרות, הדבר אומר טיפול נכון במזון, שטיפת ירקות, חיתוך הירקות, הכנת רטבים ותוספות וכולי. כל זה ועוד נעשים מחוץ למשאית. הפוד טראק מקבל הכול מוכן ומבצע את התהליך הסופי של הצלייה, הסגירה וה"צִלחות" של המנה.

חשוב לבחור את הציוד תוך כדי התחשבות בעומק שלו (70 או 90 ס"מ). נדרש להשאיר מינימום רוחב מעבר באמצע המשאית (רוחב המעבר יהיה 110 עד 120 ס"מ).

זכרו שככל שהאירוע הוא המוני יותר, תיהנו כמובן מתנועת קונים גבוהה יותר. זהו פרט חשוב כמובן, אך עם זאת יש להביא בחשבון כי השכירות להפעלת המשאית באירוע גם תעלה בהתאם. השקיעו בכך את מרב המאמצים שלכם, ונסו לאתר את האירוע הטוב ביותר עבור הפוד טראק שלכם. כלומר, מהו האירוע שיהיה בו הקהל המתאים ביותר למוצר שאתם מוכרים?

חשוב לזכור כי את הפסטיבלים המרכזיים מזינות על פי רוב פעילויות שיוזמות הרשויות המוניציפליות, ולא רק בחגים אלא במשך כל השנה. פעילויות אלו הן מגוונות, ודי אם נזכיר כמה מהן, כגון אירועי קיץ, בריזה, אירוויזיון (2019 – היה טירוף) ופסטיבל היין. כמובן, אירועים אלו מושכים קהל רב, והקהל רעב למזון ייחודי ומהיר.

אז מה אתם יודעים על תפעול משאית מזון?

  1. לספק מנות במהירות – אחד הדברים החשובים שיש לשים לב אליהם בתפעול המשאית הוא הפשטות. ככל שהתפריט שלכם פשוט וקל להכנה, תרוויחו יותר לכיסכם. כאשר אתם מוכרים דרך חלון אתם מוגבלים בכמות ההזמנות בו-זמנית. מתשאול של בעל משאית מזון, עולה כי מגבלת הספקת המזון לשעה היא כתשעים מנות. על כן, בעת שיא הלחץ עליכם לספק את הסחורה כשהמפתח הוא שככל שהמנה פשוטה יותר, כך תוכלו לספק יותר מנות ליותר אנשים בפחות זמן. כך תמקסמו כמובן את הרווחים שלכם.
  2. צוות מיומן – לצוות, כמו בכל עסק, יש תפקיד מפתח. על צוות העובדים להיות ערוך מבעוד מועד לעבודה אינטנסיבית בזמן קצר יחסית. על הצוות להיות מיומן, ושכל אדם יודע בדיוק מה תפקידו. אי-סדר יכול לגרום לתגובת שרשרת במהלך ההזמנות, דבר שיגרום לשרשרת ביטולים ולהפסד כספי. מומלץ להעסיק לאירועים המוניים רק עובדים מיומנים, וכמובן להגיע כמה שעות לפני פתיחת הדלתות להכנות, לסידור ולהקמה של משאית המזון.
    מלבד זה, מומלץ שכל צוות העובדים במשאית יעבור הכשרה קצרה בתחום של בטיחות המזון. זאת על מנת למזער טעויות בעבודה עם מזון, גם אם המזון מגיע מבושל, ולהימנע מהאפשרות לזיהום מזון משני.
  3. הכנות מוקדמות – כאן המשמעות של "הכינותי מראש" תופסת משמעות עליונה. האם מלבד המזון נדרש לספק כלי אוכל, מפיות, שולחנות וכיסאות אירוח? תשתדלו להיות ערוכים לכל אירוע ואירוע, ובאופן כזה שלא תופתעו בשטח. תזכרו שאתם עסק על גלגלים, ושאינכם יכולים לעזוב את העמדה לאורך כל שעות הפעילות של האירוע, בלי קשר לאופיו או להיקפו.

פוד טראק שיש בו מתקני בישול, צלייה, אפייה או טיגון – יופעל על גז בישול או על חשמל (אינדוקציה), ולא באמצעות גחלים.

ביטוחים ואישורים:

  1. ביטוח צד ג'.
  2. ביטוח חבות מעבידים.
  3. רישיון יצרן ואישור מהרשות המקומית להפעלת הדוכן באירועים ובפסטיבלים.

משאיות מזון
צילום: by biggifraley from Pixabay

רשימת הציוד להפעלת המשאית

  • מומלץ – מיזוג אוויר!
  • מיכל איסוף מי ביוב ואפשרות לחיבור למקור מים חיצוני.
  • לוח חשמל ואפשרות לחיבור חשמל חיצוני כאשר הנגררת מאוחסנת,
    על מנת לספק קירור כאשר אין פעילות.
  • שולחנות עבודה משולבים במקררים תחתונים.
  • אחסון למיקום בלון גז וחיבור חיצוני במידה ונדרש.
  • כלי עבודה: משטחים, סכינים וכל הציוד הנדרש לתפעול שוטף.
  • מקרר שתייה תחתון (אופציונלי).
  • פלאנצ'ה (וציוד בהתאם לאופי העסק).
  • מנדף למקרה של טיגונים.
  • צ'יפסר כפול – בהתאם לצורך.
  • מטף כיבוי במשקל 5 ק"ג.
  • פחי זבל לטובת קהל הלקוחות.
  • שטחי אחסון רבים ככל הניתן.

לסיכום

מסתמן שתופעת הפוד טראקס הולכת וצוברת תאוצה בארץ. בהשוואה לעסקי מזון אחרים, כגון פתיחת מסעדה, היתרון כאן הוא כפול ואף משולש – ברמת הסיכון; בהוצאות הראשוניות הדרושות להקמת העסק; בהיעדר תקורה. הרגולציה מזערית ואינה מכבידה בהפסד של משאבים (כסף וזמן).

חשוב מאוד למתג את משאית המזון ולא להסתפק בעיצוב ובצביעה חובבניים. ההשקעה באנשי מקצוע מביני עניין תשתלם כבר בטווח הקצר ובוודאי בזמן הארוך.

להצלחת הפוד טראק שלושה מפתחות עיקריים: הכנת מקסימום מנות במינימום זמן; צוות יעיל ומיומן; הכנות מוקדמות במידה המרבית.

 

האם המדריך הועיל לך?

(0 הצבעות, ממוצע 0 מתוך 5 כוכבים)

עוד כתבות בנושא

 

מצאתם טעות? מעוניינים להוסיף מהידע המקצועי שלכם? לחצו כאן!

 

 

לכל המדריכים >

 

הוסף תגובה חדשה

חובה למלא את כל השדות ולפתור את התרגיל.
= 7 + 4

תגובתך התקבלה, ותפורסם בכפוף לשיקולי העורך.

 
{{commentsList.length-$index}}
תמונת המשתמש
{{item.user_name}}
{{item.c_title}}
{{item.c_content}}
{{item.created_at}}