איך לפתוח בית קפה בישראל?

{{commentsList.length}}
התראות במייל
{{msg}}

רוצים לפתוח בית קפה משלכם? האם ידעתם שענף בתי הקפה נחשב למסוכן במיוחד, כאשר רוב בתי הקפה נסגרים תוך חמש שנים מהיום שנפתחו. לכן חשוב שתקראו את המדריך כדי שתכירו את כל העובדות, ותוכלו לחסוך לעצמכם כאבי לב, ראש וכיס מאוחר יותר.

  • תוכן העניינים:
מחפש עסק לקנייה או להשקעה?

הירשם עכשיו לסוכן המציאות שימצא עבורך את העסק המושלם חינם!

מאפיינים כלליים של שוק בתי הקפה בישראל

ענף בתי הקפה בישראל נחשב לענף מסוכן, כאשר הסטטיסטיקות מראות שעסקים רבים נסגרים לאחר כחמש שנים. אך בעוד הסטטיסטיקה מתייחסת לכלל הארץ, נראה כי בערים מסוימות סיכויי ההצלחה גבוהים יותר. רמת הסיכון בבתי הקפה מוגדרת כמסוכנת בכשלושים אחוז מעל רמת הסיכון הממוצעת של כלל העסקים במשק. ניתן להגיד שהשיקול כאן הוא בעיקר לוקיישן, כלומר מיקום בית הקפה הוא קריטי לסיכויי ההצלחה. אך מצד שני, המיקומים אשר הוכחו כמוצלחים הם גם בעלי דמי השכירות הגבוהים ביותר, דבר שמקשה עוד יותר על ההתמודדות בהקמת בית קפה.

בענף בתי הקפה ישנם כמה שחקנים גדולים הפועלים בשיטת הזכיינות ויש להם תרומה גדולה לאחוזי הכישלון הגדולים. רשתות אלו גורפות הון ממכירת הזיכיונות ומציעות אותם לאנשים חסרי ניסיון וידע לגבי ניהול בית קפה ובעיקר לגבי שיקולי בחירת המקום.

ישנה הנחה כי במקומות בהם ישנה אוכלוסייה בעלת מעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר ישנם סיכוי הצלחה גבוהים יותר. בהחלט ניתן לראות כי בישובים כמו הרצליה ורעננה בתי הקפה מחזיקים מעמד זמן רב יותר. אך זוהי עדיין אינה נוסחה מדעית להצלחה - ישנם מקומות בהם נתח גדול מהלקוחות הם תיירים וכל זעזוע, כמו אירועים ביטחוניים פוגע קשה בחלקם של בתי הקפה. כמו כן ניתן לזהות הצלחה של בתי קפה באזורים שאינם נחשבים לחזקים מבחינה סוציו-אקונומית, כמו למשל עפולה. שם ישנה התפתחות של מפעלי תעשייה רבים ופעילות עסקית ערה.

על פי איגוד המסעדות, הברים ובתי הקפה 33% מבתי הקפה בישראל נסגרים לאחר השנה הראשונה, 50% נסגרים במהלך השנתיים הראשונות ולאחר כחמש שנים קרוב ל 80% מבתי הקפה נסגרים. כמו כן לבתי הקפה ישנם אלמנטים של עונתיות, בתי הקפה הפתוחים המציעים מקומות ישיבה תחת כיפת השמיים זוכים לתנועת לקוחות רבה בחודשי הקיץ.

בשוק בתי הקפה ניתן להבחין בכמה סוגים של בתי קפה:

  1. על הדרך - בתי הקפה המציעים שירות מהיר ונוח ללקוחות על הדרך, אלו שעוצרים לקחת קפה לדרך או למשרד.
  2. בתי קפה לבילוי - בתי קפה ”רגילים“ המציעים קפה, עוגות וארוחות קלות.
  3. המעמיקים - בתי הקפה הפונים לקהל חובבי הקפה האדוקים, אלו אשר חיים ונושמים את תרבות הקפה. אלו הם מקומות המציעים סוגים מיוחדים של קפה, שירותי טחינה וקלייה ואף מוכרים מכונות קפה וציוד.

מי שחושב על פתיחת בית קפה בישראל צריך לקחת בחשבון שמדובר בשעות עבודה רבות, כמו גם מיומנויות בהפעלה וניהול של בית קפה. הדבר אינו מומלץ למי שאין לו רקע בתחום. ניהול בית קפה הוא שילוב של כישורי ניהול, עבודה מול לקוחות והכרות עם עולם הקפה (זנים, סוגי קלייה, סוגי קפה…), קיימת אופצייה לקניית בית קפה למכירה.

היקף ההשקעה כספית וספקים

היקף ההשקעה הכספית תלוי מאוד באפיון בית הקפה. האם אתם מתכוונים לפתוח מקום בסגנון קפה ומאפה, או מעוניינים להגיש גם ארוחות קלות כמו מרבית בתי הקפה. אז אם ברצונכם להגיש ארוחות קלות תצטרכו השקעה גדולה יותר הכוללת שטח למטבח. במידה ומדובר אך ורק בקפה ומאפה, אין צורך במטבח גדול, את דברי המאפה ניתן לקבל מספקים קפואים וחצי אפויים ונשאר רק לאפות אותם בתנור.

לשם כך תצטרכו לעבוד עם מספר ספקים:

ספקי ציוד למטבחים - במידה ואתם מעוניינים להגיש ארוחות קלות תזקקו לציוד מטבח הנדרש לצורך הכנת האוכל. במידה ואינכם מגישים מזון תוכלו להסתפק במקפיא, מקרר ואמצעי לחימום דברי המאפה. ציוד מטבח דורש טיפולי תחזוקה ושירות, חשוב לוודא שהספקים נותנים שירות וחשוב לאמוד את רמת השירות. תקלות בציוד המטבח יכולות לשבש את הפעילות ולגרום לנזקים כלכליים, לכן חשוב לוודא שישנו שירות טוב, אמין ומהיר. על מנת לחסוך תוכלו גם לבחור בציוד לעסקים יד 2.

ציוד לבתי קפה - עבור האזור בו יושבים הלקוחות תצטרכו שולחנות, כיסאות ושאר פרטי ריהוט. כמו כן יש צורך במכונת קפה, מקררי תצוגה לעוגות וכו‘.

כלי אוכל - ספלים, כוסות, צלחות וכו‘. ניתן להשיג ציוד ברמות מחיר שונות, הכל בהתאם לאיכות. קחו בחשבון שציוד זה תמיד נשבר ובאופן תקופתי יש לחדש מלאי של מוצרים שבירים.

ספקי קפה - יש צורך בספקים של קפה, מזון ומשקאות. למרות שמדובר בבית קפה, אל תשכחו שלקוחות צפויים גם להזמין מיצים ומשקאות קלים.

עלות כוס קפה (לפני מע"מ, עובדים שכירות, חומר גלם ועוד) הוא כדלהלן:

עלות הכוס + מכסה 0.15 ₪
הקפה לכוס 0.65 ₪
מנת חלב לכוס 0.75 ₪
יחידת שקית סוכר 0.05 ₪
יחידת בחשני קפה 0.05 ₪

סה"כ 1.64 ₪ לפני מע"מ

**תחשבו היטב לפני שתתמחרו את הכוס קפה בפעם הבאה ב-5 ₪ כולל מע"מ

ריח של קפה

כדי להצדיק את ההשקעה ואת ההוצאות בשוטף, יש למכור בין 60 ל- 100 כוסות קפה ביום. רק לאחר הגעה ליעד היומי זה, כל כוס קפה יחשב לרווח (בתחשיב של 16 ₪ לקפה לאטה)

ההשקעה הראשונית להקמת בית קפה תהיה כדלהלן:

  • עלויות שכירות נכס מסחרי בלוקיישן מרכזי 8,000 שקלים עד 35,000 שקלים (כפול 12 חודשים) לעסק בגודל מינימום 45–120 מ"ר, בהתאם לשטח הנכס.
  • הוצאות שוטפות – ארנונה, חשמל, גז, מים, יועץ מס, עו"ד, אקו"ם, הדברה, אבטחה, אזעקה, ביטוחים ועוד: 30,000 שקלים – 80,000 שקלים בשנה.
  • שיפוץ (קבלן) / תכנון הכולל יועץ מטבחים / עיצוב פנים – 150,000 שקלים עד 500,000 שקלים.
    יועצים – יועץ מיזוג אוויר, יועץ בטיחות אש, יועץ נגישות.
    יועץ רישוי עסקים: חובה רישוי עסק – העסק טעון רישוי לפי פריט רישוי 4.6 א' לפי הצו. העלות היא 12,000 עד 25,000 שקלים, תלוי בגודל הנכס, במיקומו הגיאוגרפי ובמהותו.
  • רכישת ציוד – מדובר על הוצאה גדולה יחסית, של מ-100,000 עד 300,000 שקלים.
  • שיווק ופרסום – 35,000 עד 80,000 שקלים לשנה הראשונה.
  • צוות עובדים – על מנת לתחזק מקום נדרשים 2 עובדים מינימום במשמרת (בעסק שמעניק שרות מלא יידרש יותר).

שכר חודשי ממוצע לעובד במשמרת של 8 שעות – 7,000 שקלים

סך כל הסכום להשקעה ראשונית לשנה הראשונה לעסק מסוג בית קפה: 450,000 שקלים (כ-45 מ"ר).

באופן טבעי על הקפה להיות טעים על מנת שהלקוחות יחזרו וימשיכו לצרוך אותו, קפה טעים הוא אחד המרכיבים שעליהם מתבסס העסק, שילוב מבחינת כמויות של הזנים ערביקה ורובוסטה בתהליך הקלייה מעניקות טעם שונה.

ברמת העיקרון, בתי קפה הם תת ענף של ענף המסעדות והם דורשים השקעה גדולה. להוציא מקרים של בית קפה שכונתי קטן במיוחד, בדרך כלל מדובר בהוצאה של מאות אלפי שקלים הדרושה לצורך שיפוץ המקום, רכישת הציוד וכל ההוצאות הנלוות.

 היכן ניתן למצוא ספקים לקפה וציוד לבתי קפה?

ספק?! רוצה לפרסם כאן

לוח העסקים מונופולי

מלווים בהצלחה עסקים לרישיון עסק

ייעוץ ראשוני חינם
קלוד. מומחים ברישוי עסקים

שלבים בפתיחת העסק – מה נדרש?

  1. התאגדות - סביר להניח שמבחינת מספר העובדים והיקף מחזור העסקים של העסק, וגם בזכות היתרונות של תכנוני המס תרצו להתאגד כחברה בע“מ. יש לבצע את תהליכי הרישום מול רשויות המס והביטוח הלאומי.
  2. גיוס כוח אדם - בית קפה דורש צוות שלם ובראשו מנהל; אם אין לכם ניסיון ניהולי הכולל ניסיון בתחום בתי הקפה מוטב שתחפשו מנהל מקצועי. מלבד המנהל יש צורך באחראי משמרת לפחות בשעות בהן המנהל אינו נמצא. מעבר לזאת יש צורך בעובדי דלפק/מלצרים (בתי קפה רבים עובדים בשירות עצמי ללא מלצרים); צוות מטבח במידה ומגישים אוכל; עובדים כללים לניקיון ועזרה כללית.
  3. איתור מקום - כפי שכבר הזכרנו בחירת המקום היא אחד השיקולים המרכזיים שיקבעו את הצלחת המקום. גם אם אתם יודעים דבר אחד או שניים על עסקים, מוטב להתייעץ עם בעלי ניסיון בפתיחת בתי קפה. אל תפחדו מסביבה בה קיימת תחרות, ריבוי של בתי קפה במקרים רבים דווקא כן משרת אתכם. אם מצאתם מקום שפעם פעל בו בית קפה זה יכול לחסוך לכם בהוצאות השיפוץ אך עליכם גם לשאול את עצמכם מדוע בית הקפה הקודם נסגר.
  4. ביטוחים - מסעדה היא עסק רציני אשר חשוף לסיכונים שונים ויש לעשות את הביטוחים המתאימים כמו למשל: ביטוח תכולה, חבות מעבידים, תאונות אישיות ועוד.
  5. עיצוב המקום - האווירה בבית הקפה היא חשובה מאוד. יש להתאים את האווירה לקונספט של המקום ולמטרות העסקיות.
  6. אבזור ורכישת ציוד - יש לרכוש את כל הציוד הנדרש, מציוד המטבח ועד אחרון הכיסאות.
    בדרך כלל ציוד קפה יכול להיות מסופק על בסיס עמידה בכמויות רכישה מהספקים של פולי הקפה, בתנאי שהם לרכוש ובמקביל, הם גם מייעצים, מלמדים את בסיס העבודה ומעניקים תחזוקה ותיקון של ציוד במידת הצורך.
  7. פרסום ושיווק - אם פתחתם בית קפה במרכז הקניון או מקום הומה אדם, תיהנו מתנועה רבה של אנשים גם ללא מאמץ פרסומי. אך פרסום הוא חשוב לחיזוק מיתוג העסק ולבניית קהל לקוחות נאמן.
  8. רישוי העסק - בית קפה הוא אינו מסעדה, אך יש לו מאפיינים דומים ולכן עליו לעמוד בסטנדרטים רבים לצורך קבלת הרישוי, רבים מהם קשורים לשמירה על בריאות הציבור.
  9. תעודת כשרות - אם ברצונכם להגיע גם אל הקהל של שומרי המסורת עליכם ליצור קשר עם משגיחי הכשרות ולתכנן את בית הקפה והתפריט בהתאם. ויתור על כשרות צפוי להיות טעות כלכלית.
  10. התקשרות עם ספקים - יש ליצור קשר ולחתום על חוזים עם ספקים, החל מציוד ועד אספקה שוטפת.
  11. שילוט ותפריטים - יש צורך להזמין שילוט לבית העסק, הכוונה היא לשילוט חיצוני וגם פנימי. כמו כן יש להדפיס את התפריט.
  12. תכנית עסקית - אמנם השארנו את התכנית העסקית לסוף אך בפועל הכל מתחיל ומסתיים בתכנית העסקית. התכנית חייבת לכלול את כל ההיבטים של פתיחה ותפעול בית הקפה. היא מפרטת את כל הצעדים ואת המשאבים שתעמידו. חשוב לקחת בחשבון שחלק ניכר מהתקציב שלכם צריך לממן את בית הקפה בתקופה שאין לו הכנסות. למעשה החל מהרגע ששכרתם מקום (חתמתם על חוזה) מתחילות ההוצאות הקבועות לכן יש למהר בשיפוץ ופתיחת המקום.

רשימת ציוד דרוש

פתיחת בית קפה דורשת ציוד רב אך ישנו ציוד שתלוי באופי בית הקפה, כלומר האם המקום מציע אך ורק קפה ועוגות או שישנן גם ארוחות קלות. לצורך הרשימה אנו יוצאים מתוך נקודת הנחה כי בית הקפה שלכם מגיש גם ארוחות קלות.

ציוד מטבח - יש צורך במקרר ומקפיא על מנת לשמור מוצרים שונים; מיקרוגל לחימום מהיר, אינדוקציה או כיריים גז במידה והמנות המוגשות במקום דורשות זאת, שולחנות עבודה מנירוסטה, מדורי עבודה בהתאם לתכנון יועץ מטבחים. במחסן תזדקקו גם למדפי אחסון של חומרי גלם וציוד מטבח כללי הדרוש להכנת המזון.

אזור הגשה - במידה וזהו בית קפה בשירות עצמי תצטרכו דלפק לביצוע ההזמנות. לצד הריהוט עצמו תצטרכו קופה ממוחשבת, ויטרינת קירור לצורך הצגת קינוחים קנויים לצד הקפה. עמדה בה ניתן לקחת סוכר, מפיות וכו‘. כמו כן יש צורך במכונת קפה מקצועית.

שטח הישיבה - יש לרהט את שטח הישיבה בכיסאות ושולחנות. כמו כן יש צורך בכלי הגשה, כוסות וספלים.

מכונת קפה מקצועית ומטחנת קפה טובה - הם הכלים העיקרים להכנת ומכירת כוס קפה

מכונות לבית קפה

לסיכום

פתיחת בית קפה דורשת השקעה גדולה והסיכון הוא גבוה, מסיבה זו בדיוק הבנקים אינם ששים להעניק מימון בקלות לעסקים מסוג זה. זהו ענף אשר בשביל להצליח בו יש צורך בהיכרות עם התחום והוא לא מומלץ למי שהנושא זר לו.  אווירה בבית הקפה היא דבר מאוד חשוב, יש לדאוג גם למוזיקה נעימה המסייעת ביצירת האווירה (ישנם ספקים הדואגים לזה בצורה מוסדרת הכוללת תשלום תמלוגים כחוק). קחו בחשבון גם שישנם לקוחות רבים המגיעים עם מחשב נייד ועובדים בבית הקפה, חיבור אלחוטי לאינטרנט הוא דבר חשוב לרוב הלקוחות. עוד נקודה חשובה היא השירות; בית קפה עוסק באירוח וחשוב לתת לאנשים הרגשה טובה. תצטרכו לבנות צוות איכותי בעל תודעת שירות טובה. גם את שעות העבודה של בית הקפה יש להתאים לקהל; בית קפה יכול לשרת אנשים במהלך יום העבודה לצורך פגישות עסקיות או התרעננות באמצע היום, אך הוא יכול להיות גם בית קפה אליו אנשים מגיעים לבלות בשעות הלילה.

ונקודה אחרונה לסיום, ישנם חוקים ותקנות אותם צריך להכיר וליישם, החל מתקנות של משרד הבריאות לגבי שמירה על המזון ועד חוקים על איסור עישון במקומות ציבוריים. החקיקה והתקנות משתנים מידי פעם וחשוב לבדוק את הנושא.

 

האם המדריך הועיל לך?

(0 הצבעות, ממוצע 0 מתוך 5 כוכבים)

עוד כתבות בנושא

 

מצאתם טעות? מעוניינים להוסיף מהידע המקצועי שלכם? לחצו כאן!

 

 

לכל המדריכים >

 

הוסף תגובה חדשה

חובה למלא את כל השדות ולפתור את התרגיל.
= 4 + 6

תגובתך התקבלה, ותפורסם בכפוף לשיקולי העורך.

 
{{commentsList.length-$index}}
תמונת המשתמש
{{item.user_name}}
{{item.c_title}}
{{item.c_content}}
{{item.created_at}}