תרמית פירמידה: זה יכול לקרות לכל אחד

צעירים וצעירות רבים נשאבים לחברות שיווק בשיטת הפירמידה שמתרבות בשוק המקומי והעולמי בקצב מהיר. צעיר אחד החליט לצאת למאבק בלתי מתפשר בתופעה. סיפורה של מכת מדינה. חלק ב'

 
5
"למדתי שאם אני מטיח בפני מישהו שהוא נמצא בתוך פירמידה גרמתי לו להיכנס לזה יותר עמוק פנימה" צילום: William Iven/Unsplash

 

{{msg}}

בכתבה הראשונה הצפנו את היקף התופעה המדאיגה של תרמיות הפירמידה, חברות נוצצות המגייסות חברים חדשים בתואנה שהן חוקיות ובסך הכל פועלות לפי עקרון השיווק הרשתי או הרב־שכבתי.

שגב ישראל אפריאט מנהל את קבוצת הפייסבוק "עוצרים את הנוכלות של הפירמידות" מיולי 2017 (נכון להיום עם מעל ל־2,900 לייקים ומעל ל־3,000 עוקבים) מספר לנו על מאבקו, היקף התופעה בארץ, על הפניות הרבות שהוא מקבל מקורבנות ובני משפחותיהם המודאגים ועל מאפייני החברות המסוכנות הללו.

מהו היקף התופעה בארץ, להערכתך?

"מבחינת היקף הונאות בכסף בתעשיית חברות הפירמידה בארץ אני יכול להגיד שמדובר בכמיליארד שקלים בעשור האחרון – הכל כסף שירד לטמיון. מבחינת אנשים, מדובר בעשרות אלפים שנפלו קורבן לפירמידות. ידוע על הרבה אנשים שכירים שעזבו את מקום העבודה שלהם על מנת להקדיש את רוב זמנם בפירמידות כי חשבו שמצאו את ה־פתרון הכלכלי. אם מדברים על עסקים קטנים ובינוניים, אלה יכולים להיפגע במידה משמעותית אם נגרמת להם תחלופת עובדים בהיקפים גדולים, בעוד שעסקים גדולים ברוב המקרים לא מושפעים מכך".

מה הניע אותך לצאת למאבק, ומאיזה רקע אתה מגיע לנושא?

"עד לפני שנתיים שימשתי אחד האדמינים של קבוצת 'דרושים – עבודות' (K242 חברים, נכון לעכשיו; א"ד), קבוצה ש'הופגזה' ללא הרף על ידי חברות פירמידה. לקחתי על עצמי לנקות את הקבוצה מהפרסומים של החברות האלה. באיזשהו שלב החלטתי שאני כבר לא מוכן לעבור על זה בשתיקה כי האנשים שמפעילים את המיזמים השקריים האלה הם באמת חלאות. יש לי גם רקע של התנדבויות, הייתי מנכ"ל של עמותה ופעיל במספר ארגונים, ככה שאני מגיע למאבק הזה מרקע משיק של עשייה חברתית. סקרן אותי לדעת מה הם בעצם עושים בחברות הללו, עד כמה עמוק מגיע כל עניין ההונאה".

לדבריו, ככל שהעמיק את הידע שלו בתחום התגליות המזעזעות לא איחרו לבוא. "גיליתי שבפירמידה יש מרכיבים של שטיפת מוח, התנהלות בעלת קווי דמיון לכת, עם מנהיג אבסולוטי – ממש לפי הספר, כמו שאומרים", מספר שגב. "בהקשר זה אני בקשר עם ארגון שנקרא 'המרכז הישראלי לנפגעי כתות' שבו אני נעזר מדי פעם. זו למעשה עמותה. כשאתה בא להתנהל מול אדם שטוף מוח אתה עושה את זה ממקום רציונלי, בעוד שאותו אדם לא מגיע מהמקום הזה. זה יוצר מעין שיח חרשים. למדתי שאם אני מטיח בפני מישהו שהוא נמצא בתוך פירמידה גרמתי לו להיכנס לזה יותר עמוק פנימה, כלומר, פעולה הפוכה, ולא הבנתי בשעתו למה זה קורה. עכשיו אני כן מבין למה. המרכז הפנה אותי למומחי כתות שסייעו לי, היה לי קשר ישיר איתם, כמו גם עם קורבנות של כתות מישראל ומחו"ל דרך פייסבוק. וזה הגיע לכדי כך שכתבתי ספר על הנושא".

אתר המרכז הישראלי לנפגעי כתות אמנם אינו מגדיר באופן גורף חברות המשווקות את עצמן בצורת השיווק הרשתי ככתות הרסניות. יחד עם זאת, חברות כאלה יכולות לעתים לעשות שימוש באותן טכניקות שבהן משתמשות כתות הרסניות. 

שגב ישראל אפריאט - תרמית הפירמידות
שגב ישראל אפריאט. "במסגרת העמוד הצלחנו ביחד להוציא כ־1,000 איש מפירמידות, או למנוע מהם מלהיכנס לפירמידות". צילום: קבוצת הפייסבוק "עוצרים את הנוכלות של הפירמידות"

שגב (34), מנהל מוקד סלקום טי.וי לשעבר ובוגר קורס כתיבה, מקדיש שעות לא מעטות למען מאבק בחברות הפירמידה בשנתיים האחרונות. ספר הביכורים שלו, היורד לדפוס בימים אלה, הוא מז'אנר מדריך שנקרא "נשבע לך שזו לא פירמידה" (114 עמ', הוצאה עצמית). לדבריו, שם הכותר הוא שימוש ציני בתירוץ הכי נפוץ ששומעים מאנשים בעת גיוס לפירמידה. 10% מההכנסות ("מעשר לכבוד יעקב אבינו") יתרמו לעמותה המפעילה את המרכז הישראלי לנפגעי כתות.

"יש לי שתי סיבות שלשמן הוצאתי לאור את הספר הזה", הוא מסביר. "ראשית, להפיץ את המידע הרב שכלול בו לכמה שיותר אנשים. שנית, להתפרנס מהמכירות מכיוון שאני מוצא עצמי משקיע שעות רבות בעניין הזה, כמו גם לממן את המשך המאבק כי כל העמוד הוא אורגני עד עכשיו. הספר נחלק לשלושה חלקים: הראשון מביא הסברים באשר למהי תרמית פירמידה, מהו משחק פירמידה, מהי הונאת פונזי (Ponzi). החלק השני מתמקד באיך לא ליפול לפירמידות, איך אפשר לזהות ולהימנע מטריקים".

מהו ההבדל בין משחק לתרמית פירמידה?

"משחק פירמידה, האסור לפי החוק בישראל, לא מכיל מוצר. מהי תרמית? כשאני למשל לוקח ממך כסף בעזרת התחכמות לא מוסרית. בתרמית יהיה מוצר – בדרך כלל קרם כלשהו או תוסף תזונה במצב אבטיפוס, לכל הפחות. למען הטיזר, הסיבה לכך מופיעה בפירוט בספר שלי".

שגב קובע ללא היסוס כי ההישאבות לפירמידה יכולה לקרות לכל אחד – בין אם לפרופ' באקדמיה, עורכת דין, רופא, סטודנטית באוניברסיטה, ואפילו לו עצמו.

שגב מוסיף: "החלק השלישי של הספר עוסק בטעויות נפוצות שאנחנו עושים בניסיון להוציא אנשים מפירמידות ומדריך לגבי מה כן צריך לעשות וכיצד להוציא אנשים מפירמידות, איך ניתן לסייע להם לחזור לשגרת חיים ולתקן חלק מהנזק שהשאירו מאחוריהם כשנכנסו לארגון המזיק. לדוגמה: יחסים עם המשפחה ומעגלים חברתיים.

"רציתי להיכנס בעובי הקורה, לא ידעתי בהתחלה עד כמה התופעה הזאת גדולה, חשבתי שאתמודד מול חברה אחת או שתיים. והנה אני מגלה שחברות פירמידה צצות כמו פטריות אחרי הגשם. בכל פעם שהצלחתי להילחם נגד חברה מסוימת, ואני יכול לומר שהכרעתי רק אחת, צומחות להן מספר חברות חדשות. זה כמו קרברוס (מפלצת אגדית מן המיתולוגיה היוונית; א"ד), אתה כורת ראש אחד ומיד צומחים עוד שלושה".

כיצד מתנהל המאבק שלך נגד חברות הפירמידה?

"האינבוקס של העמוד מופגז בהודעות, אנשים שראו דברים, שיש להם חברים בפנים, פשוט שולחים המון מידע שצריך לעבד, כולל הודעות מאנשים שעדיין בתוך פירמידה ומבינים, או לפחות מתחילים להבין, שהם הגיעו למקום לא טוב. אלה אנשים שבזכותם יש לי המון חומר פנימי על פירמידות, שאת חלקו הלא קטן פרסמתי בעמוד.

"חשוב לי לציין: אני לא אוטוריטה או סמכות רשמית, או פועל מטעם מישהו, וכך אני גם פונה לחברות הפירמידה, כאדם פרטי שמבקש תשובות. הם לא מחויבים לספק לי תשובות והסברים כי אני לא משטרה או נציג אחר של המדינה, והם מודעים לזה".

"ברגע שאתה נכנס פנימה הכל משתנה"

אחת מתרמיות הפירמידה לכאורה שבה נלחם שגב בימים אלה היא חברה המשווקת מוצרים מענף התיירות (מלונות, טיסות והשכרת מכוניות). המצטרפים החדשים למאגר סוכני החברה (נקראים גם יזמים) משלמים דמי הצטרפות חד־פעמיים בסך של 399 דולר ועוד תשלום חודשי קבוע של 150$ תמורת הזכות לשווק את מוצרי החברה ולהרוויח עמלה. כיזם פעיל בחברה ניתן לגייס יזמים נוספים ולקבל עמלה של 50 דולר לכל יזם. "ברגע שאתה נכנס פנימה הכל משתנה", מספר שגב. "אתה מבין שהמחירים שלהם לא כאלה זולים, אתה מבין שבחלק לא קטן מהמכירות העמלות למעשה רק מכסות את העלות החודשית שלך (ולרוב גם את זה לא), ואז אתה מבין שהחברה מנתבת אותך להעביר שעות בפייסבוק בשביל להוסיף אנשים נוספים. מייסד החברה הוא יוצא פירמידה אחרת. שוחחתי איתו, הוא הציע לי להיפגש במשרדים שלהם. אמרתי לו שאני לא מגיע לפגישה פנים אל פנים אלא עושה את זה טלפונית. הוא סירב. מאז קיבלתי מספר איומים בתביעות שמעולם לא הוגשו על ידיהם".

מבחינת מבחינת היקף הונאות בכסף בתעשיית חברות הפירמידה בארץ אני יכול להגיד שמדובר בכמיליארד שקלים בעשור האחרון – הכל כסף שירד לטמיון. מבחינת אנשים, מדובר בעשרות אלפים שנפלו קורבן לפירמידות

שגב ישראל אפריאט

 

להערכתך, כמה אנשים יצאו מפירמידות בזכות הפעילות שלך ואחרים?

"בני משפחה של קורבנות פירמידה פונים אלי המון. אני והאנשים שעוזרים לי במסגרת העמוד הצלחנו ביחד להוציא כ־1,000 איש מפירמידות, או למנוע מהם מלהיכנס לפירמידות".

המאבק במסגרת קבוצת "עוצרים את הנוכלות של הפירמידות" קורה בשני מישורים של מאבק: עזרה לאנשים לצאת מארגונים כאלה או להניע אותם מלהיכנס אליהם מלכתחילה. המישור השני הוא להעלות את המודעות ולהזהיר את הציבור באמצעות פרסומים המבוססים על מידע ממוסמך.

האם הכתבה הועילה לך?

(0 הצבעות, 0 מתוך 5)

עוד מאמרים בנושא

 

לשאר הכתבות >

תגיות:  בעלי עסק  בעלי עסקים  הזדמנויות עסקיות  הזדמנות לרווחים  ייעוץ לעסק  עושים עסקים  עסק חדש  עסק כושל  שותפים  שיווק העסק 

 

 
1
תמונת המשתמש
אני לא אני
בסוף יצא נוכל!!!!
שגב אתה ביאסת את ה*** להקיא פשוט.
30/06/2021
 
2
תמונת המשתמש
לקוח מאוכזב
חברת TCM נוכלים / הונאה
נא בדיקתכם לגבי חברת TCM , מרמה את הלקוחות. קיבלה המון כסף לפתיחת חנות דיגיטלית, מעל שנתיים רודף אחריהם וטרם נפתחה חנות. לא מוכנים להחזיר את הכספים ששולמו להם - זהירות !!!
08/04/2021
 
3
תמונת המשתמש
תומר
יצירת קשר
איך יוצרים איתך קשר כדי לעזור לחבר
28/02/2020
 
4
תמונת המשתמש
מורן
יוזמה מבורכת!
הגיע הזמן לשים קץ לנוכלויות האלה
11/11/2019
 
5
תמונת המשתמש
לוגן
זו בהחלט משימה מורכבת
אתה מסיים עם אחד ולמחרת עוד 4 חברות חדשות מתחום הפירמידות צצות
10/11/2019