משרד הכלכלה משיק תכנית שלא רק תפשט את הביורוקרטיה לעסקים הקטנים והבינוניים

בסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים כבר מריצים תכנית להדרכת 50 בכירים ברשויות המקומיות שמיועדת לסייע לבעלי עסקים במספר רבדים. האם המהלך יגביר את תרבות המאכערים או ישפר את הממשק בין הרשויות לבין בתי העסק?

 
1
רן קויתי, ראש הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה. צילום: דוברות משרד הכלכלה והתעשייה

 

{{msg}}

בעלי עסקים קטנים ובינוניים מתמודדים מדי יום ביומו עם הביורוקרטיה העירונית, עם הדרישות הרבות למתן רישיון עסק, עם בקשות להלוואות מהבנקים או מגופים חוץ־בנקאיים, וכמובן עם היעדר ידע מהימן ומספק על הקמה וניהול בתי עסק.

כיצד מוגדרים עסקים קטנים ובינוניים? אלה עסקים שמחזור המכירות שלהם הוא עד 100 מיליון שקלים ומעסיקים עד 100 עובדים. 99% מהעסקים במשק הם קטנים ובינוניים. כחצי מהם הם פרילנסרים ועצמאיים. 60% מהמועסקים עובדים בעסקים קטנים ובינוניים והתוצר העסקי של מגזר זה עומד על כ־52%.

"מקדמי עסקים ברשויות מקומיות" הוא שם התכנית החדשה של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה שלא מכבר יצאה לדרך.

מה בתכנית: בשלב ראשון, 50 בכירים (סגנים או עוזרים לראשי ערים, מנהלי אגפים ומחלקות) בשלטון המקומי, מעשרות רשויות מקומיות ברחבי הארץ, יקבלו 72 שעות הדרכה (12 מפגשים של 6 שעות כל אחד) וייחשפו לצרכים של העסקים הקטנים והבינוניים. התכנית לא תתקיים במקום אחד באופן קבוע אלא תתארח בכל מפגש בעיר או מועצה אחרת במטרה גם להפגיש בין המשתתפים לבין עובדי רשויות אחרים ואפילו בעלי עסקים מאזורים שונים ברחבי הארץ. לפי המארגנים, כבר נרשמו משתתפים מהצפון הרחוק ומאזור הדרום. צוות ההדרכה יורכב מאנשי הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה, ממרצים ממשרדי ממשלה רלוונטיים נוספים, לצד מרצים מן החוץ. ההדרכה הראשונה תחל כבר בנובמבר הקרוב, ובכוונת הסוכנות להכשיר בעתיד נציגים מכל הרשויות בישראל. הקורס הינו ללא עלות למשתתפים וההרשמה לתכנית נסגרת בימים אלה.

מטרת התכנית: לייצר נקודת ממשק של מקדמי עסקים קטנים ובינוניים בתוך הרשויות המקומיות, בתחום שיפוטן. תפקיד מקדם העסקים עד היום לא היה קיים ברשויות המקומיות, בהדרכה מוצגים למשתתפים מיהם אותם עסקים קטנים ובינוניים, מה החשיבות של עסקים קטנים ובינוניים, למה הם טובים לרשות, למה הם טובים לכלכלת המדינה, מהם הקשיים העומדים בפניהם ביומיום? "במקרים רבים, עובדי רשות מקומית שלא מכירים את הנושא חושבים שבעל העסק עצלן או לא רוצה לעמוד בכל מיני רגולציות כי לא בא לו וכדומה, ולאו דווקא מכירים את חיי היומיום של בעלי עסקים קטנים ובינוניים שמלאים באתגרים ונושאים הדורשים טיפול, ולא רק ברמה המוניציפלית", מסביר מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים רן קויתי. "אז חשוב לסוכנות להדגיש את מירב ההיבטים למשתתפים. בנוסף, בסוכנות רוצים להנגיש למשתתפים את כל מגוון התכניות הממשלתיות המציעות סיוע לכל נושא העסקים הקטנים והבינוניים ברשויות המקומיות, כגון דיגיטציה וחדשנות. בהדרכה הם ילמדו כיצד לבנות תכנית אסטרטגית לעסקים וליישם אותה כשישובו לרשות המקומית שלהם, כך שהעזרה שהם יציעו לא תוגבל רק להקלה בביורוקרטיה, אלא תתפרש על המון תחומים ופלטפורמות, בין אם מדובר ביוזמות של ירידים, התאמת רגולציה, פתיחה וסגירה של בתי עסק ועוד".

העזרה שאותם מקדמי עסקים יציעו לא תוגבל רק להקלה בביורוקרטיה, אלא תתפרש על המון תחומים ופלטפורמות, בין אם מדובר ביוזמות של ירידים, התאמת רגולציה, פתיחה וסגירה של בתי עסק ועוד

לפי הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, בשנה האחרונה הוגבר שיתוף הפעולה עם הרשויות המקומיות. "הרשויות המקומיות הן הגורם המשמעותי ביותר להצלחה של עסקים קטנים ויש להן השפעה מכרעת על פיתוחה של הכלכלה המקומית", אומר קויתי. "החזון שלנו מדבר על מקדמי עסקים קטנים ובינוניים שיפעלו בכל רשות מקומית ברחבי הארץ.

"ביצענו סקר בקרב עובדי הרשויות שבו שאלנו בין השאר איזה ידע חסר להם לדעתם על מנת לסייע בצורה טובה יותר לבעלי עסקים קטנים ובינוניים – אז למשל עלה נושא התכנון. הקמנו שיתוף פעולה עם מינהל התכנון ובתכנית נחשוף את המשתתפים לסוגיות, כגון כיצד בתי עסק נלקחים בחשבון בתהליך התכנון העירוני והכפרי והחשיבות הרבה שמייחסים לעסקים במינהל, וכך הם ייחשפו למידע שבהחלט מוסיף עוד נדבך לקידום העסקים מפי יו"ר אחת הוועדות לתכנון אזורי".

נציבות האיחוד האירופי העבירה ביוני 2008 את "חוק העסקים הקטנים" (Small Business Act)​ במטרה לסייע למגזר העסקים הקטנים והבינוניים במדינות האיחוד. למעשה מדובר בהצהרת עקרונות כללית, שמיועדת להדגיש את חשיבות המגזר לכלכלת ה־EU, לקבוע מדיניות מקיפה ואחידה ולאפשר מדידה והשוואה של הביצועים והטיפול במגזר במדינות האיחוד. ב"חוק" מצוינים עשרה עקרונות: עידוד היזמות, מתן הזדמנות שנייה (לעסק שנכשל), הקלת נטל הרגולציה, הנגשת שירותי הממסד הציבורי, גישה לרכש ציבורי, גישה למימון, פיתוח שוק יחיד (סיוע ברגולציה הכרוכה במסחר פנים־אירופאי), עידוד חדשנות ומיומנויות, הפיכת אתגרים סביבתיים להזדמנויות והתערות בשוק העולמי.

כיצד הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים מתכוונת ליישם את עקרונות אלה?

קויתי: "אנחנו כבר פועלים ברוח העקרונות הללו. היינו בהליכי חקיקה של חוק העסקים הקטנים והבינוניים שכידוע הושעו בשל פיזור הכנסת וממשלת המעבר, בתקווה שהיציבות השלטונית תגיע בקרוב מאוד".

הסוכנות הוקמה בדצמבר 2009 (מתוקף החלטת הממשלה מס' 2190​ מיום 12.8.2007 בנושא ייעול ומיקוד הסיוע לעסקים קטנים), ולפיה בישראל נפתחים יותר עסקים מהממוצע במדינות OECD. מסקר שנערך על ידי הסוכנות הממשלתית, מתברר כי הקשיים העיקריים של בעלי העסקים הקטנים והבינוניים הם מציאת לקוחות ותחרות, לפני מימון ורגולציה. לפי אתר להב (לשכת ארגוני העצמאים בישראל), "ישראל דורגה ב־2013 במקום אחד לפני האחרון מבחינת העומס הרגולטורי על עסקים קטנים. במקום האחרון דורגה טורקיה. בחמש השנים האחרונות נעשו רפורמות רבות, למשל חוק מוסר התשלומים ושינוי בחוק חובת המכרזים. ב־2018 ישראל שיפרה את דירוגה בתחום העומס הרגולטורי. יש עוד פעולות רבות שניתן לעשות, אבל הנתונים במגמת שיפור".

עד כמה הסוכנות פועלת באופן עצמאי, או שהיא מושפעת ישירות ממדיניות הממשלה?

קויתי: "הסוכנות הוקמה כגוף שנמצא בתוך הממשלה, לא גוף יציג כמו להב, התאחדות התעשיינים או לשכות המסחר. תפקידנו לייצר שינוי מתוך הממשלה, ומתוקף כך קיימים ברשותנו כלים רבים, כדוגמת מינוף מעמדו של השר בוועדת שרים לחקיקה, ולצד זאת אנחנו כפופים להחלטות ממשלה גם אם קורה שהמלצות שלנו לא מתקבלות, ומעבר לזה יש את עבודתם של הגופים המייצגים. במקביל, אנחנו גם פועלים במסגרת חקיקה פרטית כדי לקדם מהלכים ומטרות למען עסקים קטנים ובינוניים, מגיעים לכנסת ומציגים את עמדותינו כסוכנות ממשלתית – וזה יתרון. לפני הקמת הסוכנות אמנם היו ארגונים שפעלו בתחום אבל לא היו להם את הכלים שלנו יש היום, לכן מעט מאוד התבצע". 

אם כך, הסוכנות תלויה רבות במערכת הפוליטית. יחד עם זאת, הנושא של עסקים קטנים ובינוניים נמצא במיקוד לא מעט שנים. ולפי התבטאויות אחרונות של פוליטיקאים לא נראה כי צפוי איזשהו שינוי מדיניות בתחום.

בית קפה בתל אביב
בית קפה בתל אביב. צילום: Robert Bye/Unsplash

לבסוף, שאלנו את הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים האם קיים חשש מבחינתם כי אותם מקדמי עסקים לא יהיו בעצם מעין מאכערים מוכשרים (מהמילה הכשרה), וכי התכנית (בעלת הכוונות החיוביות במקור) תיפתח דלת להתנהלות לא תקינה, שלא לומר מושחתת, ברשויות המקומיות? "זה בהחלט לא הכיוון שאליו אנו מכוונים", מסבירים בסוכנות. "מדובר בתכנית שתדריך בכירים ברשויות המקומיות כיצד לסייע לבעלי עסקים, ושתגדיל את המודעות לגבי החשיבות של העניין. לא מדובר רק בנציג מוניציפלי שיעביר טפסים ויזרז הליכים אלא בנציגים שלאחר ההדרכה יבנו אסטרטגיה ותכנית עבודה שתיתן מענה מותאם לרשות המקומית שבה הם פועלים. בהמשך אנו מצפים שתוקם רשת ארצית של מקדמי עסקים שתפעל יחד למען מטרה זו. יש לנו נציגים מכל מיני ערים, מאוכלוסיות מגוונות עם התמודדויות מאוד מורכבות, וכשנציגים אלה יחשפו בפורום כזה של קולגות את הבעייתיות והמורכבות, ידברו ביניהם על פתרונות יצירתיים וכדומה, זה למעשה רק יכול לתרום באופן חיובי לנטוורקינג, לרישות, ובסופו של דבר לעבודה שלהם במסגרת הרשויות. אחת המטרות של התכנית היא גם לשמר את הקהילה שתיווצר, קהילה של מקדמי עסקים שתהיה לה פלטפורמה של עבודה משותפת".

האם הכתבה הועילה לך?

(0 הצבעות, 0 מתוך 5)

עוד מאמרים בנושא

 

לשאר הכתבות >

תגיות:  בעלי עסק  בעלי עסקים  הזדמנויות עסקיות  השקעה בעסק  יזמים חדשים  ייעוץ לעסק  מיזם  מקים עסק  עבודה מהבית  עושים עסקים  עסק חדש  עסק למסירה  שותפים עסקיים 

 

 
1
תמונת המשתמש
מאור
עסקים קטנים בקיבוצים ובפרפריה
אני מרכז את היזמויות בקיבוץ אילון, ניהול מתחם עסקים שתוך 4 שנים התרחב בצורה משמעותית, חשוב לחבר את העריות והמועצות לנושא, להנגיש מידע ובעיקר לנסות ולעזור בשינוי חקיקה בתחום הארנונה, שכ"ד יכול להוות שליש מעלות ארנונה חודשית ולעסקים קטנים בפרפריה ובכלל זה מאוד משמעותי בתמהיל, כמובן שיש עוד הרבה נושאים שאפשר וחייבים לסייע, בהצלחה
22/10/2019