פנסיה לעצמאים: האם אתם צפוים לקבל הודעת קנס בקרוב?

רוב העצמאים במשק מודעים לחוק לחיסכון וסיוע לעצמאים שנכנס לתוקף לפני שנתיים, מתכוונים לפעול ואף פעלו בעניין. אבל עדיין קיים אחוז לא מבוטל של עצמאים שכלל לא שמעו על החוק או מה בכלל כולל

 
צילום: pasja1000/Pixabay

 

{{msg}}

חוק פנסיה חובה לעצמאים (או החוק לחיסכון וסיוע לעצמאים) המהווה פרק ב' בחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו־2018) התשע"ז-2016, נכנס לתוקפו לפני קצת יותר משנתיים (ינואר 2017). מדובר בחובת הפרשה לפנסיה על בסיס חודשי, או אחת לרבעון. על פניו נראה כי המדינה באה לקראת העצמאים, שהתלוננו מזה שנים רבות על היעדר רשת ביטחון כלכלית משמעותית מלבד קצבת הזקנה הזעומה מהביטוח הלאומי לאחר פרישתם לגמלאות, באמצעות חקיקה בכנסת. וכך, עד לפני שנתיים, לרוב העצמאים לא היו הסדרים פנסיוניים.

רשות המסים אף מפעילה, במסגרת החוק, סנקציה נגד עצמאים שלא מפקידים לפנסיה, או שהפקידו סכום נמוך מהמתחייב בחוק: התראה לתשלום תישלח לכתובת המגורים, ובמידה שלא בוצעו הפקדות תשלומים לפנסיה בתוך 90 יום ממועד משלוח ההתראה, העצמאי ייקנס ב־500 שקלים. אולם, לפי סקר של קבוצת קלי שנערך במהלך דצמבר 2018 באמצעות מכון המחקר דיאלוג, 42% מהעצמאים כלל לא מודעים לקיומו של קנס שכזה.

אמנם 86% מהעצמאים שמעו על החוק, אבל 44% מתוכם השיבו במסגרת הסקר הנ"ל כי הם אינם יודעים מה כולל החוק. 77% מהעצמאים שנשאלו דיווחו כי הפקידו או התכוונו להפקיד כספים לפנסיה עד סוף 2018

הסקר נערך במהלך חודש דצמבר 2018 בקרב 300 עצמאים ועצמאיות.

"בפרספקטיבה של שנתיים ממועד כניסתו לתוקף, נראה כי חוק פנסיה חובה מחלחל לציבור הרחב, והוביל לעלייה במספר העצמאים החוסכים לפנסיה", אומר רן קלי, מנכ"ל קבוצת קלי. "יחד עם זאת, במקרים רבים מפקידים עצמאים את המינימום, ומפספסים את ההזדמנות ליהנות מהטבות המס שמעניקה המדינה. עדיין דרוש מהלך מאסיבי של הסברה וחינוך שוק על מנת להגדיל את היקף החיסכון הפנסיוני השוטף של עצמאים, לרמה של עובדים שכירים".

כמה צריך להפריש לחיסכון הפנסיוני?

לפי אתר משרד האוצר, מינימום חובת ההפרשה לפנסיה של עצמאים מתחלקת לשניים:

חלק ראשון – עד למחצית מהשכר הממוצע במשק יחויב בהפרשה של 4.45% לפנסיה. לפי הנתונים השוטפים שמפרסמת הלמ"ס, המבוססים על הדיווחים החודשיים של מעסיקים למוסד לביטוח לאומי, השכר הממוצע במשק ב־2017 עמד על 9,845 שקלים בחודש.

חלק שני – מעל למחצית מהשכר הממוצע במשק ועד לגובה השכר הממוצע במשק יחויב בהפרשה של 12.55% לפנסיה.

למשל, אם עצמאית מכניסה 5,000 שקלים בחודש, היא תפקיד לפנסיה 242 שקלים. אם הכנסתה מסתכמת ב־7,500 שקלים בחודש אז ההפקדה לפנסיה תהיה בגובה של 555 שקלים. ובמידה שהכנסתה החודשית היא 10,000 שקלים, סך כל ההפקדות לפנסיה תעמודנה על 869 שקלים.

חוק הפנסיה לעצמאים
צילום: stevepb/Pixabay

ההפרשה הפנסיונית תחולק כך ששני שלישים מהכספים יופרשו לטובת רכיב התגמולים​​ ושליש יופרש לטובת רכיב סיוע במצב ​​אבטלה – חלק ייעודי מהחיסכון הפנסיוני שאותו ניתן למשוך במצבי אבטלה ולא רק בגיל הפרישה. הזכאות לדמי אבטלה תהיה בכפוף לביצוע הפקדות במשך 24 חודשים לפחות מתוך 36 החודשים האחרונים, והקצבה תינתן במשך שלושה חודשים.

הטבות מס

עצמאים הבוחרים להגדיל את שיעור ההפרשה החודשית ל־16.5% מהכנסתם החייבת (בכפוף לתקרה של 17,400 שקלים בחודש), או הפקדה מירבית בסך 2,871 שקלים בחודש, יוכלו לקבל הטבות מס: זיכוי מס (החזר של 35% מסכום ההפקדה), וניכוי מס (החזר בשיעור המס השולי מסכום ההפקדה).

האם הכתבה הועילה לך?

(0 הצבעות, 0 מתוך 5)

עוד מאמרים בנושא

 

לשאר הכתבות >

תגיות:  הצלחת העסק  הקמת עסק  חברה בעמ  יועץ מס  יועץ עסקי  ייעוץ לעסק  מעצמאי לשכיר  עבודה מהבית  עוסק מורשה  עוסק פטור  תכנית עסקית