יזמים מבוגרים כבר מזמן סותרים את התזה של צוקרברג

האם גיל העמידה הוא השלושים החדש עבור יזמים עסקיים, סטארטאפיסטים ודומיהם? מחקר חדש של MIT מציג ממצאים מעניינים

 
1
אנשי החזון המבוגרים יותר הם אלה שיפתרו את הבעיות הקשות באמת בעולם. צילום: Rawpixel/Pixabay

 

{{msg}}

בתחילת העשור הנוכחי, בכיר במערכת הבריאות האמריקאית טען כי גילם המתקדם של החוקרים המקבלים מענקי מחקר מטעם סוכנות ה־NIH (המכונים הלאומיים לבריאות) הוא לא פחות מ"הבעיה הגדולה ביותר הניצבת בפני המדע בארצות הברית". ואילו מארק פייסבוק צוקרברג הגדיל ודיבר על כך בבית הספר לסטארט־אפ של Y Combinator עוד ב־2007, בהיותו בן 22. אחת העצות שלו היתה להקים סטארט־אפ לפני גיל 30 כי בני העשרים ומשהו הם השולטים בתחומי הטכנולוגיה וכי המבוגרים פשוט חסרי תועלת. "אני רוצה להדגיש את החשיבות של להיות צעיר וטכני", אמר. "צעירים פשוט יותר חכמים".

העצה האחרונה מן הסתם לא עמדה במבחן הזמן, שלא כמו העיצוב של מכוניות הפולקסווגן למשל.

כשאנו עדים מדי יום לצונאמי של זעם דיסאינפורמטיבי חסר תקנה ברשתות החברתיות, אנו חושדים כעת שריפוד מהיר של המרחב הציבורי באינספור טכנאים צעירים וחצופים אולי לא היה כל כך נהדר. ייתכן שטכנאי (ומקצתם טכנאיות) דור המסכים והמילניאלס הציגו מיומנות טכנית די מרשימה אבל הם היו תמימים. כשמדובר בבניית כלים שעוזרים לפתור את הבעיות הקשות באמת בעולם, אנשי החזון המבוגרים יותר הם אלה שיבצעו את זה.

מייסדי חברות הנמצאים בשנות החמישים לחייהם הם בעלי סיכוי פי שניים וחצי יותר להגיע לשיאים אלה מאשר מקביליהם הנמצאים באמצע שנות העשרים לחייהם. אפילו אלה שרשמו הצלחות יוצאות דופן בגיל צעיר כבשו פסגות רמות יותר בגיל מתקדם

קבוצת אקדמאים מ־MIT (המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס), אוניברסיטת נורת'ווסטרן, הלשכה הלאומית למחקר כלכלי (NBER) ולשכת מפקד האוכלוסין האמריקנית (US Census Bureau) פרסמו מחקר חדש המתמקד בגיליהם של מייסדי סטארטאפים כמאפיין הנחשב מוביל לחיזוי הצלחה או כשלון של מיזם, והציגו ממצאים מעניינים. כאשר הם בחנו חברות הייטק מובחרות בעלות שיעור צמיחה גבוה, הם גילו שהגיל הממוצע של המייסדים היה 45. מעבר לכך, הסיכוי של אותם אנשים להצליח לא פחת עם הגיל אלא רק התגבר. חברות אלו הוגדרו במסגרת המחקר כארגונים שהציגו גידול מהיר יחסית בגיוס עובדים, שביצעו רכישה מוצלחת או שיצאו להנפקה בבורסה. מייסדי חברות הנמצאים בשנות החמישים לחייהם הם בעלי סיכוי פי שניים וחצי יותר להגיע לשיאים אלה מאשר מקביליהם הנמצאים באמצע שנות העשרים לחייהם. אפילו אלה שרשמו הצלחות יוצאות דופן בגיל צעיר כבשו פסגות רמות יותר בגיל מתקדם.

סטיב ג'ובס ואייפון 11
כריכת אוטוביוגרפיה של סטיב ג'ובס ואייפון 11. צילום: AB/Unsplash

הכלכלן מבית הספר לניהול ע"ש סלואן ב־MIT פייר אזולאי, אחד החתומים על המחקר שפורסם באפריל השנה, טוען כי אמנם סטיב ג'ובס הקים את אפל בשנות העשרים לחייו, אך החברה הפכה למפלצת טכנולוגיה עולמית כשג'ובס עמד בראש צוות פיתוח האייפון הראשון (iPhone 2G) בהיותו בן 51.

אם כך, מדוע אנשים מבוגרים עשויים להצליח יותר עם חברות סטארט־אפ? לפי ריץ' קארלגארד, מחבר הספר “Late Bloomers: The Power of Patience in a World Obsessed with Early Achievement”, חלק מהתשובה טמונה בכך שהם טובים יותר בכישורים בין־אישיים. "הם מפתחים אמפתיה טובה יותר, וזה קריטי בבניית צוותים מסורים", טוען קארלגארד.

לפי טוני פאדל, "ילד פלא" בחברת אפל בשנות השלושים המוקדמות לחייו, "הערך הגדול ביותר של יזמים מבוגרים אינו רק שהם מצליחים לעתים קרובות יותר מאשר צעירים יותר. מצבם האישי והמקצועי של יזמים מבוגרים טוב יותר באופן שמאפשר להם לקחת על עצמם אתגרים טכנולוגיים קשוחים יותר, כמו אנרגיה נקייה, ריפוי מחלות והתאמת אקלים". בגיל 41, פאדל הקים את Nest, חברה למוצרי הבית החכם שנרכשה על ידי גוגל בינואר 2014 תמורת 3.2 מיליארד דולר. סטארטאפים מוקדמים שלו שייסד בעשור השלישי לחייו לא צלחו. "אני כמובן מחבב מאוד יזמים צעירים, אבל הם לא ממש רואים את התמונה הגדולה... לפחות אני לא ראיתי", הוא מסביר.

יזמים צעירים
ריפוד מהיר של המרחב הציבורי באינספור טכנאים צעירים וחצופים אולי לא היה כל כך נהדר. צילום: 2649771/Pixabay

יולנדה, מפתחת תוכנה בת 42 מתל אביב, עזבה את תפקידה כמנהלת צוות בחברת הייטק גדולה לפני כחצי שנה על מנת לפתח סטארט־אפ משלה. "ברור שאני מכירה את האווירה שנוצרת מהחשיבה שנוצרה בעשור האחרון ויותר", היא אומרת עם קורטוב של מרירות בקולה. "מילניאלס יכולים לחשוב שהרעיונות שלהם הכי מובילים וזה מה שהמקבע אותם כבעלי המאה של תקופתנו, אבל אני רואה מסביבי שהמציאות אחרת. אני למשל אוהבת את התחום שלי ומרגישה שהשיא היצירתי שלי עוד לפני".

בוודאי, צעירים נהדרים בפיצוח תוכנה. כל מה שהם צריכים זה מחשב נייד ורעיון, וכנראה שהם טובים יותר בלראות הזדמנויות בעולם התרבות (כמו פייסבוק או סנאפ). אך אם נרצה לפתח מהיסוד טכנולוגיית סוללות חדשה או להנדס ביולוגית גידולים באזורים מוכי שינויי אקלים, ככל הנראה שיהיה צורך לנווט בתעשיות מפוקחות ולייצר מחקרים הדורשים תואר שלישי ומעלה.

יזמים מבוגרים
חברות זקוקות לצוותים רב־דוריים. צילום: Jonathan Borba/Unsplash

המדע של היום הופך סבוך יותר ויותר ומייצר אינספור התמחויות נישתיות. בעוד רובנו לא פגשנו באחרונה במייסד חברת ביוטכנולוגיה בן 25, פרופסור בן 57 לביוכימיה בשם פטריק בראון ייסד ב־2011 את אימפוסבל פודז (Impossible Foods), חברה הפועלת לצמצום פליטת פחמן דו­־חמצני (CO2) על ידי ייצור תחליפים צמחיים לצריכת הבשר העולמית.

חברות זקוקות לצוותים רב־דוריים ממש כמו שמנתחים צעירים בבתי חולים מוצמדים למקביליהם המנוסים. אם כך, אמירות כגון זו מפי בעל קרן הון סיכון בכיר בעמק הסיליקון: "אנשים מעל גיל 45 מתים בבסיסם כמחוללי רעיונות חדשים", צריכות לחלוף מהעולם, ויפה שעה אחת קודם.

האם הכתבה הועילה לך?

(0 הצבעות, 0 מתוך 5)

עוד מאמרים בנושא

 

לשאר הכתבות >

תגיות:  בעלי עסקים  מיזם  משקיע לעסק  משקיעים  שותף לעסק  שותף עסקי  שותפים  שותפים לעסק  שותפים עסקיים 

 

 
1
תמונת המשתמש
epi
סופסופ
מישהו כותב כזה טקסט נחרץ על תופעה תעסוקתית־חברתית שגם משיקה לכל נושא העסקת מבוגרים ומבוגרות, צריך עוד כתבות כאלה שיסייעו לדור המסכים ואחרים לצאת מהקבעון המחשבתי. אוהב לקרוא את הכתבות החשובות שלכם. תודה
09/12/2019